راه های تشخیص و درمان بیماری دریچه قلب
یکی از مشکلات شایعی که به صورت مادرزادی و اکتسابی باعث اختلال در عملکرد قلب و به خطر افتادن سلامت فرد می شود؛ بیماری های دریچه قلب است. بیماری های دریچه قلبی با علائمی مانند سوفل قلب و… خود را نشان می دهند. البته ممکن است با توجه به نوع بیماری دریچه قلبی؛ فرد با هیچ علائمی همراه نباشد.
متاسفانه بیماری های دریچه قلب با گذشت زمان و در صورت درمان نشدن بدتر می شوند. این موضوع باعث می شود تا فرد نتواند نتایج موفقیت آمیزی را در روند درمان دریافت کند. به همین خاطر باید در صورت مشاهده علائم بیماری دریچه قلبی به پزشک مراجعه شود. در این مطلب به معرفی برخی از روش های تشخیص و درمان بیماری های دریچه ای قلب می پردازیم تا با آگاهی بالایی برای مراجعه به پزشک اقدام کنید.
چه زمانی باید برای تشخیص و درمان بیماری های دریچه قلب به پزشک مراجعه کنیم؟
اغلب بیماری های قلبی با علائم و نشانه هایی که دارند؛ بیمار را از وضعیت قلب خود آگاه می کنند. بیماری های دریچه قلب نیز دارای علائم و نشانه هایی هستند که پزشک متخصص با بررسی آن ها می تواند نوع دریچه قلب آسیب دیده، شدت آسیب دیدگی و نوع بیماری را تشخیص دهد. تشخیص بیماری در روزهای ابتدایی می تواند تاثیر قابل توجهی در جلوگیری از پیشرفت آن داشته باشد.
به همین دلیل اگر فردی به دلیل بیماری دریچه قلب از مشکلاتی چون تنگ شدن نفس در هنگام راه رفتن و فعالیت های روزانه، ضعف شدید در هنگام کار کردن، صدای غیر طبیعی در قلب، ورم کردن اندام های تحتانی و ضربان قلب شدید رنج می برد؛ باید در اسرع وقت به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کند. پزشک متخصص بعد از معاینه بیمار و تشخیص علت بیماری؛ از روش مناسبی برای بهبود بیماران استفاده می کند.

راه های تشخیص و درمان بیماری دریچه قلب
دقیق ترین روش های تشخیص بیماری های دریچه قلب
برای تشخیص دقیق بیماری های دریچه قلب باید به پزشکان و متخصصان حاذق قلب و عروق مراجعه شود. پزشک متخصص قلب و عروق با پرسیدن سوالات متعدد شرح حالی از وضعیت عمومی بیمار و شرایط قلب دریافت می کند. اغلب آن ها در حین پرسش سوالات خود به صورت فیزیکی به معاینه قلب و بدن می پردازند. در نهایت پزشک آزمایشات و تست هایی را برای تشخیص دقیق انواع بیماری های دریچه قلب تجویز می کند که برخی از آن ها عبارت هستند از:
- EkG
برخی از کسانی که به بیماری دریچه قلب مبتلا هستند؛ ممکن است با علائمی مانند ضربان قلب نامنظم همراه باشند. پزشک قلب و عروق با استفاده از روش EKG به بررسی فعالیت الکتریکی قلب بیمار می پردازد. طی این روشی تشخیصی؛ نا منظم بودن ضربان قلب نیز تشخیص داده می شود.
- اکوکاردیوگرافی
جراح یا متخصص قلب و عروق بعد از تشخیص علائم بیماری دریچه قلب؛ از روش اکوکاردیوگرام برای تشخیص دقیق بیماری های دریچه قلب استفاده می کند. معمولاً اکوی قلب اصلی ترین و دقیق ترین روش برای تشخیص این بیماری شناخته می شود. اغلب پزشکان بعد از انجام اکوکاردیوگرافی از وجود بیماری دریچه قلبی اطمینان حاصل می کنند. اما برای اینکه بتوانند علت دقیق بیماری، شدت بیماری و خطرات بیماری های دریچه قلب را تشخیص دهند؛ از روش های کم تهاجمی مانند کاتتریزاسیون قلبی استفاده می کنند.
چه روش هایی برای درمان بیماری های دریچه قلب وجود دارد؟
درمان بیماری های دریچه قلبی با اهداف مختلفی انجام می شود. پزشک متخصص با توجه به نوع آسیب دیدگی دریچه های قلبی، محل آسیب دیدگی دریچه، شدت بیماری، نوع بیماری و وضعیت عمومی بیمار از روش های مختلفی برای درمان استفاده می کند که رایج ترین آن عبارت هستند از:
1. دارو درمانی: معمولاً پزشک متخصص برای کاهش علائم ناشی از بیماری دریچه های قلب مانند تپش قلب، ضربان نا منظم قلب، فشار خون بالا، جلوگیری از انسداد رگ ها، جلوگیری از لخته خون و…از دارو برای درمان استفاده می کند. در بسیاری از مواقع پزشک متخصص برای کنترل و درمان دریچه میترال به تجویز دارو می پردازد.
2. ترمیم دریچه آسیب دیده قلب: معمولاً دریچه قلب میترال از طریق جراحی ترمیمی؛ درمان می شود. در روش ترمیمی؛ بافت تازه ای را در قسمت پارگی دریچه ها پیوند می زنند. همچنین ممکن است تغییراتی را در بافت دریچه ایجاد کنند که باعث استحکام بیشتر آن می شود.
3. تعویض دریچه قلب: چنان چه بیماری های دریچه قلبی ناشی از آسیب دیدگی دریچه های آئورت و ریه باشند؛ جراح با تعویض این دریچه ها برای درمان بیمار اقدام می کند. جراحی تعویض دریچه قلب معمولاً نسبت به ترمیم دریچه آسان تر است و با نتایج بهتری همراه است.

راه های تشخیص و درمان بیماری دریچه قلب
مراجعه به پزشک
در مطلب فوق به توضیح کامل روش های تشخیص و درمان بیماری های دریچه قلب پرداختیم. لازم به ذکر است که متاسفانه بیماری دریچه قلبی در صورت پیشرفت ممکن است با نتیجه موفقیت آمیزی در روند درمان همراه نباشد. بنابراین بهتر است همه افراد سالانه برای بررسی وضعیت قلب خود به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه کنند تا در صورت بروز مشکلی در مراحل اولیه برای درمان آن اقدام کنند.
دکتر ابراهیم حاجی زاده فوق تخصص قلب و عروق و فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی از پزشکان با تجربه ای است که به کمک تجهیزات مدرن و پیشرفته خود به تشخیص دقیق بیماری های قلبی و عروقی می پردازد. شما می توانید برای درمان انواع بیماری های دریچه قلب که سلامت قلب شما را به خطر می اندازد به مطب دکتر حاجی زاده مراجعه کنید.