لیزر واریس پا
واریس پا یکی از شایع ترین بیماری های عروقی است که به بیماری عروق عنکبوتی هم شهرت دارد. واریس در 25 درصد از افراد بزرگسال دیده می شود. این بیماری سبب اتساع و دردناکی عروق سیاهرگ می شود و علاوه بر درد ممکن است ظاهر ناخوشایندی برای افراد ایجاد کند. حدود 25 درصد از افراد بزرگسال به واریس دچارند. این بیماری در پا بیشتر از سایر قسمت های بدن دیده می شود.
علائم واریس
واریس می تواند هیچ علامتی نداشته باشد و برای سلامتی افراد هم مشکلی ایجاد نکند. اما به طور کلی تورم، خارش و تنش در مچ پاها از علائم شایع واریس محسوب می شوند. البته واریس در زنان علائم بیشتری دارد. این علائم علاوه بر تورم و تنش، ممکن است ظاهر ناخوشایندی ایجاد کنند. عروق واریسی به طور معمول به رنگ های بنفش، آبی و قرمز مشاهده می شوند. همچنین این عروق می توانند بی رنگ اما به صورت متورم قابل تشخیص باشند. واریس پا در مردان علائم ظاهری کمتری دارد و بیشتر با علائمی مانند خارش و درگیری تشخیص داده می شود.
انواع واریس
واریس ها از نظر ظاهری، به شکل های مختلفی می توانند دیده شوند. انواع سیاهرگ های واریسی عبارت اند از:
1) واریس سیاهرگ صافن: در این نوع از واریس، سیاهرگ صافن دچار اتساع می شود. این نوع از واریس ظاهری برجسته و طناب مانند دارد ولی به صورت بی رنگ دیده می شود.
2) واریس سیاهرگ های رتیکولار: این نوع از واریس، سطح وسیع تری از پوست را درگیر می کند. در واریس رتیکولار، عروق به صورت ضخیم و به رنگ های بنفش، قرمز و سبز دیده می شوند.
3) واریس عنکبوتی: سیاهرگ های واریسی در این نوع از واریس، به رنگ های قرمز و آبی و به صورت نازک دیده می شوند. در واریس عنکبوتی، عروق واریسی شبکه ای ظریف مانند یک تار عنکبوت ایجاد می کنند. واریس عنکبوتی می تواند در بسیاری از اندام های بدن دیده شود.
علت واریسی شدن عروق پا چیست؟
در سیاهرگ های اندام تحتانی، دریچه هایی به نام دریچه های لانه کبوتری وجود دارند. خون سیاهرگ ها در پاها، باید برخلاف جاذبه زمین و به سمت قلب حرکت کند. دریچه های لانه کبوتری حرکت پر فشار خون را بر خلاف جاذبه زمین ممکن می کنند. به این ترتیب خون به قلب باز می گردد و تصفیه می شود. در بیماری واریس، عملکرد دریچه های لانه کبوتری مختل می شود و خون در سیاهرگ ها با فشار کمتری جابجا می شود. در نتیجه پس از مدتی سیاهرگ ها متسع می شوند و خون در آن ها باقی می ماند.
علل به وجود آمدن واریس پا:
واریس پا می تواند به دلیل شرایط زیر ایجاد شود:
بارداری
در بارداری به دلیل افزایش وزن، فشار بیشتری بر اندام تحتانی وارد می شود. به همین دلیل بارداری یکی از مهم ترین علل ایجاد واریس پا محسوب می شود.
ایستادن طولانی مدت
افرادی که مدت زمان زیادی در طول روز می ایستند بیشتر دچار واریس پا می شوند. داشتن شغل هایی مانند معلمی، نانوایی و فروشندگی می تواند باعث ایجاد واریس پا شود.
چاقی و افزایش وزن
چاقی و افزایش وزن باعث می شوند که فشار زیادی به پاها وارد شود. در پی این افزایش فشار، عروق در اندام های تحتانی می توانند واریسی شوند.
افزایش سن
یکی دیگر از علل شایع ایجاد واریس، افزایش سن است. به طور طبیعی با بالا رفتن سن، عروق بیشتری درگیر واریس می شوند.
جنسیت مونث
واریس پا در زنان شایع تر از مردان است. بارداری و یائسگی از علل مهم ایجاد واریس هستند.
بلند کردن اجسام سنگین
زمینه های ژنتیکی
پیشگیری از واریس
پیشگیری از واریس مقدم بر درمان آن است. رعایت موارد زیر بهترین روش برای پیشگیری از ابتلا به واریس و سایر بیماری های عروقی محسوب می شود.
ترک سیگار و دخانیات
تحرک و ورزش منظم
کاهش وزن اصولی
عدم استفاده از کفش و لباس تنگ
درمان یبوست
کاهش نمک و چربی مصرفی
مصرف مرکبات، سبزیجات و سبوس گندم
مصرف پتاسیم بیشتر
لیزر واریس پا
درمان واریس با لیزر یکی از موثرترین راه های درمان واریس است که امروزه به سادگی انجام می شود. استفاده از جوراب واریس و جراحی دو روش دیگر برای درمان واریس هستند. البته جراحی واریس یک عمل سنگین و تهاجمی است که دوره نقاهت طولانی و دردناکی را برای بیماران به همراه دارد. این در حالی است که لیزر واریس امروزه به سادگی انجام پذیر است و به دلیل عوارض کم به عنوان یکی از بهترین روش های درمان مطرح می شود.
لیزر واریس پا چگونه انجام می شود؟
با تابش اشعه لیزر به عروق واریسی عنکبوتی، بلافاصله واریس بر طرف می شود و بهبودی بیماری به سرعت قابل مشاهده است. اما لیزرتراپی کامل عروق برجسته و طنابی، به مدت زمانی حدود یک تا سه ماه نیاز دارد. عروق برجسته ابتدا سیاه و یک دست شده و پس از چندین هفته به طور کامل بهبود می یابند. در بسیاری از موارد برای اثر بخشی بیشتر، لیزرتراپی چند جلسه تکرار می شود.
درمان واریس پا با لیزر، به نوع واریس و شدت بیماری بستگی دارد. به همین دلیل دو روش برای لیزرتراپی واریس پا وجود دارد:
1) لیزر سطحی
واریس وریدهای عنکبوتی، به سادگی با لیزر سطحی درمان می شوند. در این روش، لیزر به طور مستقیم با سطح پوست برخورد می کند و با ملتهب کردن سیاهرگ ها، آن ها را جمع می کند. به این ترتیب اتساع و ظاهر عنکبوتی عروق بر طرف می شود.
2) لیزر درون رگی( EVLA )
برای درمان واریس های طنابی، لیزر درون رگی بهترین روش است. در این روش فیبر نازک لیزر وارد عروق واریسی می شود و به این ترتیب لیزر از درون خود رگ اشعه منتشر می کند و درمان صورت می گیرد. لیزر درون رگی یا لیزر اندووسکولار، روشی بسیار موثر برای درمان واریس عروق ضخیم محسوب می شود.
مزایای لیزر واریس پا
درمان واریس پا با استفاده از لیزر، بر خلاف جراحی نیازی به بیهوشی و بستری در بیمارستان ندارد.
لیزر واریس پا می تواند در مدت زمان بسیار کوتاهی انجام شود. با استفاده از لیزر، گاهی در کمتر از یک ساعت درمان انجام می شود.
لیزرتراپی برش و خون ریزی ایجاد نمی کند.
لیزر واریس هزینه زیادی ندارد و جزو خدمات تحت پوشش بعضی از بیمه های تکمیلی قرار می گیرد.
مراقبت های بعد از لیزر واریس پیچیدگی خاصی ندارند و عوارض جانبی چندانی پس از لیزر ایجاد نمی شود.
آمادگی پیش از لیزر واریس پا
بهتر است قبل از لیزرتراپی واریس پا، موارد زیر رعایت شوند.
قبل از مراجعه به مرکز درمانی، استحمام کردن لازم است. همچنین موهای پاها باید تا مچ پا تراشیده شوند.
بهتر است بیماران جوراب واریس و لباس زیر اضافه به همراه داشته باشند.
بهتر است از لباس های گشاد و راحت استفاده شود.
پیش از لیزرتراپی بهتر است غذاهای مفید و سبک مصرف شود.
مراقبت های بعد از لیزر واریس پا
لیزردرمانی موثر ترین و بهترین روش درمان واریس پا است. اما لیزرتراپی هم مانند سایر اقدامات درمانی به مراقبت هایی نیاز دارد. پس از لیزر واریس پا، رعایت موارد زیر ضروری است:
پرهیز از نشستن و ایستادن طولانی مدت
پس از لیزرتراپی، بیماران باید تا چند روز از نشستن و ایستادن طولانی مدت خودداری کنند. در غیر این صورت ممکن است افراد در نواحی درمان یافته درد احساس کنند. همچنین اگر فرد دردی احساس کرد لازم است که برای معاینه مجدد به مرکز درمانی مراجعه کند.
بالا نگه داشتن پا
پس از لیزر تراپی، تا جای ممکن پای بیماران باید در سطحی بالاتر از معمول قرار بگیرد. با رعایت این نکته، جاذبه زمین به برگشت خون به قلب کمک می کند و لیزر واریس نتیجه ای موثرتر ایجاد می کند. به همین دلیل بهتر است بیماران هنگام خواب هم پاهایشان را بالاتر از سطح بدن نگه دارند.
کوتاه کردن مدت زمان استحمام
پس از لیزر درمانی بهتر است از استحمام های طولانی مدت خودداری شود. همچنین استفاده از آب گرم باعث می شود که زخم ها سر باز کنند. به همین علت در استحمام بهتر است دمای ولرم و مناسبی برای آب تنظیم شود.
پوشیدن جوراب واریس
تا 48 ساعت پس از لیزرتراپی، بهتر است بیماران جوراب واریس پوشیده باشند. پس از گذشت این زمان هم توصیه می شود که دست کم به مدت سه هفته در طول روز از جوراب واریس استفاده شود.
مصرف داروهای تجویز شده:
به طور معمول پس از لیزرتراپی آنتی بیوتیک تجویز نمی شود. داروهای تجویز شده باید به طور دقیق و به میزان تجویز شده مصرف شوند. همچنین افراد به هیچ وجه نباید پیش از اتمام دوره آنتی بیوتیک تجویز شده مصرف دارو را قطع کنند.
عوارض لیزر واریس پا
لیزرتراپی هم مانند سایر اقدامات درمانی می تواند عوارضی ایجاد کند. این عوارض احتمالی عبارت اند از:
ایجاد عفونت
درد
خون ریزی
تورم و کبودی
تغییر رنگ در محل تحت درمان
تشکیل لخته خونی
سوختگی
آسیب دیدگی اعصاب
جلوگیری از بروز واریس مجدد
برای جلوگیری از ایجاد واریس مجدد یا عود واریس پیشین، لازم است که بیماران نکات زیر را رعایت کنند:
استفاده از جوراب های واریسی هنگام ایستادن طولانی مدت
حفظ وزن متناسب
انجام ورزش های هوازی
جلوگیری از یبوست
مصرف فیبر و مایعات
پرهیز از مصرف خودسرانه دارو
لیزر واریس در چه افرادی باید با احتیاط انجام شود؟
لیزرتراپی روشی موثر بر درمان واریس پا است. اما برای انجام آن در برخی از افراد باید ابتدا با یک پزشک متخصص مشورت شود. برای مثال لیزرتراپی نباید برای زنان باردار انجام شود. همچنین انجام لیزرتراپی برای افراد مبتلا به چاقی مفرط، مشکلات کبدی و بیماری های مزمن هم باید با نظر پزشک صورت بگیرد.
هزینه لیزر واریس پا
هزینه لیزر به پیچیدگی واریس، تعداد عروق درگیر شده و شدت پیشرفت واریس بستگی دارد. نوع درمان لیزری و دستگاه لیزر مورد استفاده هم بر هزینه درمان تاثیر می گذارند.
مراجعه به پزشک
واریس پا در صورت عدم درمان، کیفیت زندگی روزانه فرد را تحت تاثر قرار خواهد داد. به همین خاطر مراجعه جهت درمان یا کاهش علائم واریس بسیار حائز اهمیت است. برای درمان واریس پا با لیزر می توانید به صورت حضوری به مطب دکتر ابراهیم حاجی زاده متخصص قلب و عروق- فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی در تهران مراجعه کنید.