علت واریس پا در جوانی و راه های پیشگیری از آن
آیا تا به حال درباره واریس پا در جوانی شنیده اید؟ اغلب افراد بر این باور هستند که بیماری واریس دست و پا در سنین بالا و برای افراد میانسال نیز اتفاق می افتد. اما متاسفانه سبک زندگی نامناسب افراد جوان باعث شده است تا درصد زیادی از آن ها بین سن 20 تا 30 سالگی به بیماری واریس مبتلا شوند.
اگرچه واریس پا در جوانی نسبت به زمان میانسالی با خطرات و عوارض کمتری همراه است؛ اما در صورت درمان نشدن می تواند خطرات جبران ناپذیری را برای بیمار به همراه داشته باشد. در این مطلب ابتدا به بررسی چند علت عمده ایجاد واریس پا در جوانی می پردازیم و در انتها راهکارهایی را برای پیشگیری از این بیماری ارائه می دهیم.
واریس پا چه زمانی اتفاق می افتد؟
وظیفه انتقال خون از اندام های بدن به قلب انسان توسط رگ های وریدی انجام می پذیرد. خون درون رگ های وریدی جریان یک طرفه ای دارد که توسط دریچه های مخصوصی کنترل و مدیریت می شوند. چنانچه به هر علتی دریچه درون رگ های وریدی عملکرد و کارایی خود را از دست بدهند؛ خون به قلب انتقال پیدا نمی کند و درون رگ ها جمع می شود.
جمع شدن خون درون رگ های وریدی باعث بروز واریس در دوران جوانی و میانسالی می شود. طی این بیماری رگ های وریدی به دلیل تجمع خون بزرگ می شوند. جمع شدن حجم زیادی از خون درون این رگ ها باعث پیچ خوردگی آن ها زیر پوست اندام هایی چون دست و پا می شود. دلایل متعددی هستند که موجب جمع شدن خون در رگ های وریدی و واریس پا می شوند که شایع ترین آن ها عبارت هستند از:
-
انتقال واریس در اثر ژنتیک
شایع ترین عاملی که می تواند در دوران جوانی خطر ابتلا به بیماری واریس پا را افزایش دهد؛ ژنتیک است. متاسفانه پدر یا مادری که از بیماری واریس پا رنج می برند؛ ممکن است این بیماری را به فرزندان خود منتقل کنند. واریس پا ناشی از ژنتیک ارتباطی با سن فرد یا سبک زندگی ندارد و ممکن است در هر برهه ای از زمان در زیر پوست ظاهر شود.
-
نشستن و ایستادن برای ساعت های طولانی
دومین عاملی که در دوران جوانی و میانسالی باعث بروز بیماری واریس پا می شود؛ ایستادن و نشستن برای ساعت های طولانی است. فشار بیش از حد به پا هنگام نشستن و ایستادن عاملی است که باعث بروز اختلال در عملکرد رگ های وریدی می شود.
جوانانی که ساعت های زیادی از وقت خود را به دلیل شرایط شغلی پشت صندلی و به صورت نشسته می گذراند؛ نسبت به انسان های عادی فعالیت بدنی کمتری دارند و در دراز مدت دچار واریس پا می شوند. علاوه بر نشستن؛ کارهایی مانند نظافت منزل، آشپزی و… که فرد در آن باید ساعت های زیادی را به صورت ایستاده بگذراند؛ باعث ایجاد رگ های واریسی در دوران جوانی می شوند.
-
افزایش وزن ناشی از چاقی و بارداری
افزایش وزن از علت های شایع و خطرناکی است که می تواند علاوه بر ایجاد واریس پا؛ با ایجاد ترومبوز ورید عمقی باعث به خطر افتادن سلامت انسان شود. تحقیقات به عمل آمده نشان می دهد که افزایش وزن ناشی از چاقی و بارداری؛ می تواند باعث افزایش فشار در رگ های وریدی شود. هرچه قدر فشار رگ های وریدی پا بیشتر باشد؛ خون بیشتری در این ناحیه تجمع پیدا می کند و فرد در معرض ابتلا به واریس پا قرار می گیرد.
در دوران بارداری با قرار گرفتن جنین روی شکم، فشار روی رگ های وریدی چند برابر می شود و حجم خون درون این سیاهرگ ها بیشتر می شود. علاوه بر فشار؛ بارداری دورانی است که هورمون های بدن زن دچار تغییراتی می شوند. افزایش مقدار هورمون های زنانه در زمان بارداری از تغییراتی است که در بدن زن ایجاد می شود. افزایش سطح هورمون زنانه در زمان حاملگی باعث شل و ضعیف شدن دیواره رگ های وریدی و افزایش احتمال واریس طی بارداری می شود.
چه راه هایی برای پیشگیری از واریس پا در جوانی وجود دارد؟
اغلب جوانان نیز می توانند با تغییر در سبک زندگی و پیروی از برنامه ورزشی و غذایی صحیح؛ احتمال واریس پا را تا حد زیادی کاهش دهند. مهم ترین اقداماتی که می تواند به جوانان در کاهش ابتلا به واریس پا کمک کند عبارت هستند از:
1. هیدراته نگه داشتن بدن
2. تغییر وضعیت بدن از حالت نشسته به ایستاده و بالعکس
3. پیاده روی روزانه به مدت 30 تا 60 دقیقه
4. مصرف مواد غذایی حاوی ویتامین c, E و آنتی کسیدان مانند مرکبات و اسفناج
5. پرهیز از مصرف دخانیات و مواد مخدر
6. مصرف نکردن غذاهای چرب و آماده
7. مراجعه منظم به پزشک متخصص
مراجعه به پزشک
در مطلب بالا به بررسی کامل این موضوع که علت واریس پا در جوانی چیست و چه راه های می تواند در پیشگیری از این بیماری موثر واقع شود؛ پرداختیم. همه ما می دانیم که واریس پا در مراحل ابتدایی با روش های کم تهاجمی مانند جراحی لیزری و مصرف دارو قابل درمان است. بنابراین اگر فردی به هر دلیلی از بیماری واریس پا رنج می برد؛ باید با مراجعه به موقع به مطب متخصص قلب و عروق برای درمان واریس پا اقدام کند.
دکتر ابراهیم حاجی زاده فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی و فوق تخصص قلب و عروق در استان تهران از پزشکان و جراحان باتجربه است که متناسب با شرایط بیمار، نوع واریس و شدت پیشرفت این بیماری از روش هایی مانند اسکلروتراپی، جراحی لیزری و…برای درمان واریس استفاده می کند. شما می توانید با مراجعه به مطب ایشان برای تعیین وقت جهت معاینه و درمان واریس پا اقدام کنید.