دقایق بسیار مهم و طلایی در درمان سکته حاد قلبی
عروق کرونر یکی از رگهای تغذیه کننده قلب است که اکسیژن و مواد غذایی را به قلب می رساند. اگر این رگ به طور کامل مسدود شود، جریان انتقال اکسیژن و مواد غذایی به آن قسمت از قلب ناگهان متوقف می شود. این اتفاق، باعث بروز سکته حاد قلبی در افراد خواهد شد.
در چنین شرایطی، اگر رگ اصلی باز نشود و جریان خون مجددا به بافت آسیب دیده ی قلب نرسد، بیمار دچار آسیبهای شدید خواهد شد و حتی ممکن است دچار ایست قلبی شود. بنابراین در درمان سکته حاد قلبی، مهم ترین و نخستین کاری که باید انجام شود، این است که رگ اصلی باز شود و جریان خون دوباره به سمت قلب برقرار شود. در درمان سکته حاد قلبی، مداخله زودهنگام توسط پزشک بسیار حائز اهمیت است. در صورت هرگونه تاخیر می تواند عوارض بسیار جدی برای بیمار به وجود بیاید.
دقایق مهم پس از سکته قلبی
زمانی که سکته حاد قلبی رخ می دهد، هیچ وقتی برای تلف کردن نخواهیم داشت! بسیاری از دیگر سلولهای بدن مواد غذایی را به صورت گلیکوژن یا قند ذخیره سازی می کنند، اما وقتی صحبت از قلب به میان باشد، چنین نیست. قلب در هر لحظه به طور مستقیم مواد غذایی و اکسیژن مورد نیاز خود را از خون دریافت می کند. بنابراین، اگر جریان انتقال اکسیژن و مواد غذایی قطع شود، سلولهای قلب بلافاصله شروع به از بین رفتن می کنند. به همین دلیل است که در درمان سکته حاد قلبی، حتی یک دقیقه هم حیاتی است!
• 20 تا 60 دقیقه اول:
حال بیایید بپرسیم که فردی که دچار سکته قلبی می شود، تا چه مدت زمان می تواند نجات پیدا کند؟ اگر رگ مسدود شده حداکثر تا یک ساعت بعد از وقوع سکته قلبی باز شود، تقریبا تمام آسیبی که به فرد وارد شده است قابل درمان خواهد بود و فرد دچار مرگ سلولی نخواهد شد.
• بیش از 60 دقیقه:
فرایند درمان سکته حاد قلبی در بهترین حالت باید قبل از گذشت 1 ساعت اولیه، شروع شود. اگر جریان انتقال خون به قلب بیش از این مدت متوقف شود، به احتمال زیاد مرگ سلولی آغاز خواهد شد. با این حال، اگر تا حداکثر 12 ساعت پس از وقوع سکته قلبی جریان خون دوباره برقرار گردد، سلولهای کمتری دچار مرگ سلولی خواهند شد و امکان نجات فرد بیشتر خواهد بود.
• بعد از 12 ساعت:
برای نجات دادن سلولهای قلبی از مرگ سلولی، حتما باید رگ مسدود شده قبل از گذشت 12 ساعت از وقوع سکته قلبی، باز شود. در غیر این صورت، نجات سلولهای قلبی دیگر امکان پذیر نخواهد بود. به همین دلیل است که برای درمان سکته حاد قلبی، سرعت مهم ترین عامل است.
3 زمان حیاتی در درمان سکته حاد قلبی
وقتی صحبت از درمان سکته قلبی در بیماران به میان باشد، این 3 زمان از اهمیت بسیار بالایی برخوردار هستند:
1. زمان بین شروع علائم سکته تا اقدام برای درمان
اکثر حملات قلبی علائم زیر را به همراه خواهند داشت:
• درد قفسه سینه
• تنگی نفس شدید
• تهوع و استفراغ
• احساس سنگینی بر روی جناغ سینه
• تعریق بیش از حد
درست است که گاهی اوقات ممکن است حمله قلبی علائم زیادی به همراه نداشته باشد، اما اکثر اوقات با این علائم همراه است. به همین دلیل بسیار مهم است که فرد با این علائم آشنا باشد و به هنگام مشاهده ی آنها، سریعا با اورژانس تماس بگیرد. همانطور که گفتیم، در درمان حمله قلبی، وقت غنیمت است!
آشنا نبودن با این علائم، می تواند شانس درمان سکته حاد قلبی را از بین ببرد. متاسفانه بسیاری اوقات، افراد به دلیل عدم آشنایی با این علائم، به اشتباه تصور می کنند که این علائم به بیماری یا مشکل دیگری مربوط است. حتی ممکن است تماس با اورژانس را به تاخیر بیندازند و به امید درمانهای خانگی، وقت را از دست بدهند. اقدام سریع برای درمان، می تواند برگ برنده ی بیماران باشد و آنها را از آسیبهای شدید و قطعی نجات دهد.
2. فاصله بین تماس با اورژانس و انتقال وی
برای درمان سکته حاد قلبی، یکی دیگر از مهم ترین مسائل این است که بیمار سریعا به اورژانس منتقل شود. برای تسریع این فرایند، اخیرا آمبولانسها به دستگاههای ثبت نوار قلب مجهز شده اند . به این صورت، حمله قلبی سریعا تشخیص داده می شود و فرد به مراکز تخصصی انتقال داده می شود. بنابراین بهتر است که در زمان وقوع حمله قلبی، بجای انتقال بیمار به اورژانس به وسیله وسایل نقلیه شخصی، با 115 تماس بگیرید و بیمار را به اورژانس منتقل کنید.
3. فاصله بین مراجعه بیمار به اورژانس و باز شدن رگ مسدود شده
اگر در درمان سکته حاد قلبی تاخیری به وجود بیاید، آسیبهای جبران ناپذیری به بیمار وارد خواهد شد. به همین علت، بلافاصله پس از تشخیص حمله قلبی، روند درمان باید آغاز شود. در صورتی که بیمارستان مورد نظر از امکانات آنژیوپلاستی اولیه و آنژیوگرافی اورژانس برخوردار باشد، بیمار باید به سرعت به کت لب انتقال پیدا کند. اما اگر فرد در بیمارستانی باشد که از این تجهیزات بی بهره است، باید سریعا داروهای فیبرینولیتیک که لخته کننده خون هستند به وی برسد.
در صورتی که سابقه سکته حاد قلبی دارید می توانید به مطب دكتر ابراهيم حاجي زاده ، متخصص قلب و عروق و فلوشيپ اينترونشنال كارديولوژي ( اقدامات مداخله اي و تهاجمي قلبي) در تهران مراجعه کنید. آقای دکتر حاجی زاده خدماتی مانند درمان واریس؛ کنترل فشار، درمان آریتمی و … را در مطب به بیماران خود ارائه می دهند. بیماران سایر خدمات مانند آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی که نیاز به بستری دارند را در بیمارستان سلامت فردا توسط دکتر حاجی زاده میتوانند دریافت کنند.