درمان واریس با لیزر در تهران
پیشرفت علم و تکنولوژی سبب شده تا انواع لیزرها در علم پزشکی هر روز بیش از پیش نقش پر رنگ تری داشته باشند. واریس پا عارضه ای است که هم به جهت زیبایی و هم درمانی نیاز به اقدام برای رفع شدن دارد. در میان انواع روش های درمانی، درمان واریس با لیزر در مقایسه با روش جراحی، کم تهاجمی تر حساب می شود و در شرایطی با تشخیص پزشک این درمان برای بیماران مناسب تر است.
در این مقاله سعی شده است پس از معرفی بیماری واریس به درمان واریس با لیزر در تهران، روش ها و چگونگی انجام آن و مزایایی که برای بیماران دارد اشاره شود.
واریس پا چیست؟
دسته ای از رگ های موجود در بدن سیاهرگ ها هستند که خون را از اندام های مختلف به سمت قلب برای پمپاژ باز می گردانند. سیاهرگ ها به خصوص در اندام های تحتانی مانند پاها بایستی در خلاف جهت نیروی گرانش خون را به سمت بالا یعنی قلب ببرند. به همین منظور برای جلوگیری از برگشت خون در سیاهرگ ها، دریچه هایی در آن ها قرار دارند که به شمت قلب یک طرفه هستند و مانع از بازگشت خون می شوند.
حال زمانی که این دریچه ها به درستی کار نکنند، خون به راحتی درون این رگ های سیاهرگی جریان پیدا نمی کند و در قسمت پایین بدن یعنی پاها جمع می شود و عارضه واریس در پاها ایجاد می شود. واریس پا با مشخص شدن عروق سطحی و عنکبوتی نزدیک پوست پا و یا به شکل تورم عروق سیاهرگی ظاهر می شود. به مرور زمان عروق واریسی می توانند حالت طناب دار یا شکوفه ای داشته باشند یا تغییر رنگ بدهند. در برخی موارد عروق واریسی تبدیل به زخم های وریدی می شوند.
ایجاد می شود. از تجمع خون در پاها در اثر وجود اختلال در دریچههای موجود در رگهای پا، رگها متورم و پیچ خورده میشوند. آنها ممکن است در ابتدا قابل مشاهده و تشخیص نباشند. با این حال، با گذشت زمان آنها میتوانند برجسته تر شوند. رگهای واریسی میتوانند به عروق بزرگ، طناب دار یا شکوفهای که در قسمتهای مختلف پاهای شما به بالا و پایین می روند، تبدیل شوند. اگرچه آنها میتوانند در هر نقطه از بدن توسعه یابند، واریس معمولاً در رانها، ساق پاها یا مچ پا ایجاد میشود. این رگها همچنین ممکن است تغییر رنگ پیدا کنند که میتواند به زخمی آهسته یا غیر قابل بهبود تبدیل شود که به زخم وریدی نیز معروف است.
رگهای واریسی و عنکبوتی چیست؟
عروق سیاهرگی در ناحیه پاها و دست ها دو نوع اصلی دارند: عروق عمقی و عروق سطحی. عروق سطحی نزدیک در نزدیک سطح پوست و عروق عمقی در نزدیکی استخوانها قرار دارند و توسط عضلات احاطه شدهاند. عروق واریسی در واقع همان عروق بزرگشده و متورم سطحی هستند که در زیر پوست در ساق ها یا ران پا احساس میشوند. معمولاً قطر عروق واریسی بیش از 3 میلیمتر است. عروق واریسی به مرور پیچ و تاب می خورند و ضخیم تر میشوند.
عروق عنکبوتی که قابل لمس نیستند در واقع سیاهرگهای کوچکی هستند که قطر آنها معمولاً کمتر از 1 میلیمتر بوده و در لایه سطحی پوست قرار دارند.
علت ایجاد واریس پا
واریس پا به دلایل مختلفی می تواند ایجاد شود. مواردی مانند علل ژنتیکی و ارثی که سبب ضعف ارثی در دیواره عروق می شود، آسیبدیدگی یا ترومبوز عمقی وریدی، ناهنجاریهای عروقی مادرزادی به دلیل اختلالات رشد طبیعی سیستم عروقی، نقص دریچههای وریدی، انسداد رگهای لگن از جمله دلایلی است که پس از تشخیص واریس می توانند تأیید و برای درمان پیگیری شوند. هم چنین برخی از عوامل مهم هستند که سبب ابتلا به واریس یا تشدید آن می شوند؛ مانند:
• ایستادنهای طولانی مدت
• افزایش سن
• بلند کردن اجسام سنگین
• لختگی خون در عروق سطحی یا عمقی در گذشته
• داشتن جنسیت زن
• بارداریهای مکرر در زنان
• تحرک فیزیکی کم و اضافه وزن و چاقی
• فشار خون بالا
علائم بیماری واریس پا
واریس ممکن است در ابتدا هیچ علامتی نداشته باشد و فرد مشکلی در سلامتی خود احساس نکند. برای این افراد واریس بدون درد یا علائم پاتولوژیک است و غالباً از جنبهٔ زیبایی نیاز به انجام اقدامات مربوطه برای رفع مشکل ظاهری واریس پا دارند.
اما در برخی از افراد واریس همراه با درد و علائمی مایه با موارد زیر است که نیاز به اقدامات درمانی و مراقبت بیشتر دارد:
• تورم ساق پا و مچ پا
• سنگینی یا خستگی و تنش عموماً در ناحیه پا
• خارش در ناحیه
• بیقراری به ویژه در شب
• پیگمنتاسیون پوست (معمولاً به رنگ قهوهای سوخته)
• کاهش نرمی بافت پوست و بافتهای زیرین مچ پا (ایندوراسیون)
• گرفتگی پا
• احساس درد یا لرزش در پا
• سوزن سوزن شدن یا بی حسی
• خشکی و تغییر رنگ پوست
• زخم های مزمن یا زخم هایی که خوب نمیشوند
• دشواری در ایستادن یا راه رفتن برای مدت طولانی
تشخیص واریس پا
ابتلا به واریس ابتدا از طریق معاینه فیزیکی اولیه انجام میشود. با کمک ابزار دستی داپلر که با آن می شود صدای جریان خون را نیز شنید می توان به دقت معاینه بالینی افزود. اما دقیقترین و کاملترین روش تشخیص واریس تست سونوگرافی داپلر است که با انجام آن انسدادهای عروقی ناشی از وجود لخته خون و نحوه عملکرد دریچههای عروقی مشخص می شود آزمایشهای تشخیصی دیگر نظیر پلتیسموگرافی به منظور اندازهگیری عملکرد وریدی در پاها نیز ممکن است انجام شود.
درمان واریس با لیزر در تهران
لیزر به صورت یک پرتو نوری متمرکزشده است که گرمای آن سبب از بین رفتن رگ های واریسی و مسدود کردن آن ها و حذف رگ مرده از چرخه خونرسانی می شود. پس از یک یا دو سال این رگ های مرده به طور کامل از بین میرود. درمان واریس با لیزر بدون نیاز به بیهوشی عمومی و تنها با بیحسی موضعی انجام میشود. رگهای عنکبوتی و رگهای واریسی کوچک با روش لیزر درمانی که در سطح پوست انجام میشود درمان می شوند. روش درمانی لیزر برای واریس معمولاً کم تهاجمیتر از روش های اسکلروتراپی و عمل جراحی برداشتن ورید است. لیزر برای درمان واریس پا سبب تغییر رنگ موقت پوست می شود.
دو روش برای درمان واریس با لیزر در تهران وجود دارد که عبارتاند از: لیزر درمانی ساده و لیزر درمانی درون عروقی. توجه شود که دربارهٔ انتخاب روش درمانی مناسب برای واریس پا، معاینه و تبادل نظر با پزشک متخصص الزامی است. معمولاً بیش از یک جلسه درمانی برای درمان واریس از طریق لیزر نیاز است. این جلسات بنا به تشخیص پزشک بین 6 تا 12 هفته، یک مرتبه تنظیم میشوند.
درمان واریس پا با روش لیز درمانی ساده
این روش کاملاً غیر تهاجمی است و نیاز به برش پا ندارد. لیزر درمانی ساده برای درمان رگ های عنکبوتی در خارج از پوست انجام می شود. حرارت لیزر سبب از بین رفتن رگ واریسی شده و آن را به یک بافت اسکار تبدیل می کند. بافت اسکار سبب انسداد رگ و خروج آن از مسیر جریان خون می شود.
روش لیزر درمانی ساده برای افرادی که رگهای واریسی و رگهای عنکبوتی کوچک دارند مناسب است.
درمان واریس پا با روش لیزر درمانی درون عروقی
لیزر درمانی درون عروقی روشی کم تهاجمی، سریع، بیخطر و مؤثر در درمان رگهای واریسی است. در این روش لیزر با رها ساختن انرژی نوری به داخل رگ هدف سبب انسداد و حذف آن می شود. دقت این روش بالاست و بافتهای مجاور تحت تأثیر انرژی لیزر قرار نخواهند گرفت. معمولاً همه بیماران مبتلا به واریس میتوانند برای درمان واریس با لیزر از روش لیزر درون عروقی بهرهمند شوند. البته افرادی که پس از عمل جراحی دوباره بیماری واریس آنها عود کرده است گزینههای مناسبی برای لیزر درون عروقی نیستند و استفاده از روش اسکلروتراپی با فوم برای آن ها بهتر است.
مزایای درمان واریس با لیزر در تهران
درمان واریس با لیزر در تهران روشی مؤثر و بیخطر است؛ زیرا تنها رگ های آسیب دیده و واریسی تحت درمان قرار می گیرند. از مزایای درمان واریس با لیزر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- تمرکز بر قسمت آسیبدیده رگ برای درمان و عدم آسیب رسیدن به بافت اطراف
- بدون درد
- زمان کوتاه انجام عمل
- دوران نقاهت و بهبودی کوتاه مدت
- عدم باقی ماندن بافت اسکاری یا عیوب زیبایی روی بدن پس از عمل
- بدون نیاز به بیهوشی عمومی
- با نرخ موفقیت 98 درصد
دوران نقاهت و بهبودی پس از درمان واریس پا با لیزر
بعد از هر دو روش لیزر درمانی برای واریس، بیمار می تواند به منزل مراجعه کند. در روش لیزر درمانی ساده، بایستی که بیمار به مدت 3 تا 5 روز فعالیتهای خود را محدود کند. در این روش ممکن است نیاز به پوشیدن جورابهای مخصوص واریس به مدت یک هفته یا بیشتر باشد. در روش لیزر درمانی درون عروقی نیز لازم است که بیمار تا حدود دو هفته پس از عمل، از جورابهای مخصوص واریس استفاده کند و در مورد حمام رفتن به توصیه های پزشک توجه لازم را داشته باشد. در این روش معمولاً امکان از سر گیری فعالیت ها بعد از عمل به تشخیص پزشک بلامانع است.
نکاتی در رابطه با پیشگیری از ابتلا به واریس پا
برخی از عوامل که در ابتلا به واریس نقش دارند مانند افزایش سن و ژنتیک غیر قابل کنترل هستند اما با این حال برای پیشگیری از ابتلا به واریس پا یا عقب انداختن آن، می توان نکات زیر توجه کرد و آن ها را در سبک زندگی روزانه در نظر گرفت:
- داشتن تحرک فیزیکی به خصوص در ناحیه پاها
- کنترل فشار خون
- کنترل وزن بدن
- استفاده از جورابهای مخصوص واریس با دستور و تجویز پزشک
مراقبت ها بعد از لیزر واریس پا
بخش مهمی از فرآیند درمان مربوط به بعد از عمل و مراقبت های مربوط به آن است. در این بخش به مهم ترین کارهایی که برای مراقبت بعد از درمان واریس با لیزر انجام می دهید اشاره خواهیم کرد:
1. بهتر است بلافاصله بعد از عمل، حدود 30 تا 60 دقیقه راه رفت.
2. دقت شود که کبودی پا باید در حدود 2 هفته برطرف شود.
3. پس از جراحی با کمک آشنایان و افراد خانواده به خانه برگردید.
4. به منظور کاهش تورم در ناحیه عمل، به مدت زمان 15 دقیقه کیسه یخ را روی قسمت عمل شده قرار دهید.
5. روزانه محل های برش را بررسی کنید.
6. مشاهده مایع صورتی روشن رنگ بر روی باند طبیعی است.
7. به مدت 48 ساعت محل های برش را از آب دور نگه دارید.
8. در صورت توصیه پزشک خود، چند روز یا چند هفته از جوراب های واریس استفاده کنید
9. به مدت طولانی ننشینید یا دراز نکشید.
10. به هنگام نشستن پای خود را حدود 15 سانتی متر بالا نگه دارید.
11. به مدت 1 تا 2 هفته، روزی 3 بار و هر بار 10 تا 20 دقیقه پیاده روی کنید
12. تا 1 الی 2 هفته از دویدن، پریدن یا بلند کردن وسایل سنگین خودداری کنید
13. تا 1 الی 2 هفته دوش آب گرم نگیرید.
14. خودسرانه از داروهای ضد درد استفاده نکنید چراکه برخی از داروها می توانند خونریزی را افزایش دهند.
15. برای چند روز یا هفته های اول بعد از عمل، جوراب های فشرده ساز یا بانداژ مخصوص برای فشرده سازی پاها استفاده کنید.
16. پاهای آسیب دیده را مرطوب نکنید.
مراجعه به پزشک
کسانی که از بیماری واریس رنج می برند برای پیشگیری و درمان باید به متخصص قلب و عروق مراجعه کنند. مراجعه به موقع به پزشک متخصص عروقی کمک می کند تا فرد دچار واریس های شدید تر نشود و از طریق روش های متداول درمان شود. دکتر ابراهیم حاجی زاده متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اینترنشنال کاردیولوژی است که در انجمن قلب آمریکا و اروپا فعالیت می کند. شما می توانید با مراجعه حضوری به مطب دکتر ابراهیم حاجی زاده، برای درمان واریس با لیزر در تهران اقدام کنید.