بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه
آئورت بزرگترین شریان خونی در بدن است و در عمل خونرسانی به تمام بخش های بدن، وظیفه مهمی در این سیستم بر عهده دارد. به طوری که خون و اکسیژن آن را از بطن چپ قلب به دیگر نقاط بدن می رساند. از طرفی آنوریسم به برآمدگی و گشادگی سرخرگ اطلاق می شود که علت آن ضعف و بزرگتر شدن دیواره سرخرگ است. بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه باعث ایجاد مشکلاتی در فعالیت قلب و جریان خون در بدن می شود. در این مقاله قصد داریم با معرفی این بیماری، شما را با علائم، علل، خطرات و درمان بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه بیشتر آشنا کنیم. برای شناخت بیشتر این بیماری قلبی، تا پایان مقاله با ما همراه باشید.
بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه چیست؟
آئورت که بزرگترین رگ خونی در بدن است از طریق مرکز قفسه سینه و شکم عبور می کند. آنوریسم باعث ایجاد اختلال در عملکرد سرخرگ های قفسه سینه و شکم می شود. آنوریسم حدود 25 درصد مواقع در قفسه سینه و شکم اتفاق می افتد. آنوریسم آئورت قفسه سینه، موجب گشاد شدن و در نهایت پارگی سرخرگ ها می شود. سرخرگ آئورت از سرخرگ های اصلی متصل به قلب است. پاره شدن سرخرگ باعث خونریزی داخلی می شود و این تهدیدی جدی برای ادامه حیات بیمار است. باید توجه داشت قبل از پارگی سرخرگ ها، اقدام به بررسی و درمان گشادگی و تورم سرخرگ ها شود.
آنوریسم آئورت قفسه سینه می تواند در بخش های مختلف قفسه سینه ایجاد شود. این بخش ها شامل نواحی بالای آئورت نزدیک قلب، منحنی قوس آئورت و بخش پایینی آئورت قفسه سینه است.
شایع ترین علائم بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه
از آن جایی که آنوریسم آئورت قفسه سینه باعث بزرگ شدن سرخرگ ها می شود؛ ولی هیچ نوع علامتی در ظاهر فیزیکی بدن بیمار مشاهده نمی شود. این بیماری موجب اختلال در عملکرد دیگر اعضای بدن می شود و خود را با این علائم نشان می دهد. در ادامه به بررسی شایع ترین علائم آنوریسم آئورت می پردازیم.
• درد و ناراحتی در قفسه سینه و پشت آن
• خس خس سینه
• گرفتگی و خشن شدن صدا
• کمر درد
• سرفه
• تنگی نفس و کم آوردن نفس به هنگام فعالیت
• مشکل بلعیدن
• سرگیجه و غش کردن
• رنگ پریدگی پوست
علل بروز بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه
دلایل مختلفی باعث بروز بیماری آنوریسم آئورت می شود. در این بخش به شایع ترین علل بروز بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه می پردازیم.
ژنتیک
عوامل وراثتی و ژنتیکی از رایج ترین علل بروز آنوریسم آئورت در قفسه سینه هستند. افرادی که در خانواده نزدیک خود، شخصی مبتلا به این بیماری وجود دارد، بیشتر در خطر ابتلای این بیماری هستند. به خصوص بیمارانی که در سنین جوانی هستند، اغلب به علت مادرزادی درگیر این بیماری می شوند.
سخت شدن شریان ها
ایجاد پلاک و رسوبات در دیواره رگ ها باعث سخت شدن، مسدود شدن و کاهش انعطاف پذیری رگ ها می شود. این دلیل، باعث متورم و ضعیف شدن شریان ها خونی می شود. کلسترول خون و فشار خون بالا از علت های ایجاد پلاک در دیواره رگ ها هستند.
عفونت
عفونت هایی مانند سیفلیس که بدون درمان در بدن باقی می مانند، باعث بروز بیماری آنوریسم آئورت می شوند.
آسیب دیدگی
در حوادثی مانند تصادفات رانندگی و وارد شدن ضربه به قفسه سینه، ممکن است آنوریسم آئورت قفسه سینه حاصل شود.
مشکلات دریچه آئورت
دریچه آئورت دریچه ای است که خون های پمپاژ شده از آن درچه عبور می کنند. افرادی که دارای اختلالاتی در دریچه آئورت هستند، خطر ابتلا به بیماری آنوریسم آئورت در آن ها بیشتر است.
دیگر بیماری ها
وجود بیماری هایی مانند التهاب سرخرگی غول یاخته ای و سندرم قوس آئورت از عمده علل بروز آنوریسم آئورت قفسه سینه است.
بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه، چه عوارض یا خطراتی به دنبال دارد؟
آنوریسم های کوچکتر از 2 اینچ عوارض خطرناکی به دنبال ندارند و با درمان به موقع و مراقبت های صحیح، از پیشرفت آن ها جلوگیری می شود. با این وجود، عواملی نیز هستند که باعث ایجاد عوارض خطرناکی در بیمار آنوریسم می شوند. در ادامه به بررسی عوارض احتمالی آنوریسم آئورت قفسه سینه می پردازیم.
لخته شدن خون
یکی از عوارض آنوریسم آئورت لخته شدن خون در آئورت است. خون های لخته شده از آئورت جدا می شوند و موجب انسداد شریان های خونی می شوند. بسته شدن شریان های خونی توسط خون های لخته شده، خطرات جدی به همراه دارد. از جمله این خطرات می توان به حمله قلبی و سکته مغزی، انسداد عروق کلیوی یا شکمی یا آمبولی اندام ها اشاره کرد.
پارگی آئورت قفسه سینه
از خطرناک ترین عوارض آنوریسم آئورت، پارگی سرخرگ آئورت است. پارگی در اثر بزرگتر شدن بیش از اندازه قطر شریان ها می شود. به دلیل این که آئورت از اصلی ترین رگ های خونی است و وظیفه رساندن اکسیژن به تمام قسمت های بدن را دارد، پارگی آن ممکن است باعث مرگ بیمار شود.
برای تشخیص آنوریسم آئورت قفسه سینه از چه روش هایی استفاده می شود؟
عارضه های مربوط به آنوریسم آئورت قفسه سینه تا زمانی که برای بیمار مشکلی ایجاد نکند، قابل شناسایی نیستند. برای تشخیص این بیماری پس از ایجاد علائم در بیمار، از روش های متعددی استفاده می شود. این روش ها عبارتند از:
• رادیوگرافی
• سونوگرافی
• تصویر برداری مانند سی تی اسکن و MRI
• آنژیوگرافی
• آئورتوگرافی
اکوکاردیوگرافی
درمان آنوریسم آئورت قفسه سینه
برای درمان بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه بسته به وضعیت بیمار و تشخیص پزشک متخصص، از دو روش داوریی و جراحی استفاده می شود. در ادامه به بررسی این دو روش می پردازیم.
مصرف دارو
تجویز دارو بسته به شرایط بیمار مانند ابتلا به کلسترول خون یا فشار خون انجام می شود. به کمک این داروها خطر اتساع عروق کاهش پیدا می کند. از جمله این داروها می توان به داروهای مسدودکننده گیرنده آدرنرژیک بتا، مسدودکننده های گیرنده آنژیوتانسین 2 و استاتین اشاره کرد.
عمل جراحی
در صورتی که اندازه قطر آنوریسم به 5 تا 6 سانتی متر (9/1 تا 4/2 اینچ) برسد، پزشک از عمل جراحی برای درمان بیماری استفاده می کند. همچنین برای بیمارانی که، علت بیماری آن ها سندرم مارفان، مشکلات بافت پیوندی، دریچه آئورت دو لتی و ژنتیک است؛ با وجود این که اندازه قطر آنوریسم کمتر از 5 سانتی متر باشد، از روش جراحی استفاده می شود.
نوع جدیدتر از درمان به صورت بسته در پیشرفت و شکل گیری است و از طریق تعبیه استنت های خاص در داخل آئورت انجام میشود.
چگونه می توان از تشدید بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه جلوگیری کرد؟
برای جلوگیری از پیشرفت و تشدید بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه می توان اقداماتی به عمل آورد. از جمله این اقدامات عبارتند از:
• ترک سیگار و دخانیات
• داشتن یک رژیم غذایی کم چرب و کم کلسترول
• تمرینات ورزشی منظم
• نداشتن استرس
• کاهش وزن برای افراد دارای چاقی مفرط
• کنترل فشار خون
مراجعه به پزشک
در مطالب فوق به معرفی بیماری آنوریسم آئورت قفسه سینه، علل، علائم، خطرات و روش های درمانی آن پرداختیم. برای شناسایی و درمان این بیماری، شما می توانید به مطب دكتر ابراهيم حاجي زاده، متخصص قلب و عروق و فلوشيپ اينترونشنال كارديولوژي ( اقدامات مداخله اي و تهاجمي قلبي) در تهران مراجعه کنید. آقای دکتر حاجی زاده خدماتی مانند درمان واریس؛ کنترل فشار، درمان آریتمی و… را در مطب به بیماران خود ارائه می دهند. بیماران سایر خدمات مانند آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی که نیاز به بستری دارند را در بیمارستان سلامت فردا توسط دکتر حاجی زاده میتوانند دریافت کنند.