TAVI یا ایمپلنت دریچه قلب به روش کاتتر
Tavi یکی از روش های نوین و کم تهاجم برای درمان دریچه آئورت قلب است. این روش تحت عنوان ایمپلنت دریچه قلب به روش کاتتر شناخته می شود. امروزه تمام متخصصان و جراحان قلب و عروق به دنبال یک روش کم تهاجم برای درمان عارضه های قلبی و عروقی هستند.
ایمپلنت دریچه قلب به روش کاتتر یکی از روش هایی است که با کمترین عوارض می تواند باعث سلامت بیمارانی شود که از آسیب دیدگی دریچه آئورت رنج می برند. در این مطلب به توضیح نحوه چگونگی انجام این عمل، خطرات و دلایل انجام این جراحی می پردازیم.
علت انجام جراحی Tavi یا ایمپلنت دریچه قلب به روش کاتتر چیست؟
جراحی tavi با هدف ترمیم دریچه آئورت در قلب انجام می شود. قلب انسان از چهار دریچه اصلی تشکیل شده است. دریچه آئورت یکی از حفره های مهم قلب است که بعد از هر تپش قلب و باز و بسته شدن خون را به نقاط مختلف بدن منتقل می کند. تنگی دریچه آئورت یکی از عارضه هایی است که به روش Tavi درمان می شود. افزایش سن یکی از عواملی است که باعث تنگ شدن دریچه آئورت قلب می شود.
بسیاری از افراد ممکن است با افزایش سن به دلیل رسوب کردن کلسیم روی دریچه آئورت قلب با مشکل تنگ شدن دریچه آئورت همراه باشند. اغلب پزشکان برای درمان این عارضه عمل قلب باز را انجام می دهند. اما عمل قلب باز ممکن است برای برخی از افراد به دلیل نداشتن شرایط عمومی مناسب کمی خطرناک باشد. در چنین شرایطی جراح قلب و عروق از روش های کم تهاجمی تری مانند عمل Tavi برای درمان استفاده می کند.
دوران نقاهت عمل tavi یا ایمپلنت دریچه آئورت چگونه است؟
بیشتر از 98 درصد افرادی که این جراحی را برای ترمیم دریچه قلب انجام می دهند از نتیجه بعد از عمل رضایت دارند. این جراحی بیشتر از 1 ساعت زمان می برد تا به اتمام برسد. بیمار بعد از انجام جراحی بین دو تا پنج روز را برای ترمیم زخم ها و ثابت شدن وضعیت عمومی در بیمارستان می گذراند.
بیمار بعد از مرخص شدن باید به مدت حداقل دو هفته استراحت کافی داشته باشد و تا چند ماه از انجام فعالیت های سنگین پرهیز کند. اغلب بیماران 3 تا 6 ماه بعد از این جراحی؛ به سلامت کامل دست پیدا می کنند. مصرف به موقع داروها و رعایت کردن دستورات پزشک می تواند در تسریع زمان بهبودی اثر گذار باشد.
عمل جراحی TAVI چگونه و طی چه مراحلی انجام می شود؟
معمولاً جراحان و متخصصان قلب و عروق توصیه می کنند تا شش ساعت قبل از انجام جراحی ایمپلنت دریچه آئورت از آشامیدن غذا پرهیز شود و در روزهای قبل از عمل از غذاهای سبک و آبکی استفاده شود. پزشک متخصص برای کاهش درد و ناراحتی در هنگام عمل به بیمار بی حسی تزریق می کند. بنابراین بیمار در هنگام انجام جراحی TAVI هوشیار است.
بعد از اثر کردن مواد بی حسی روی بیمار؛ جراح برش نسبتاً کوچکی را روی کشاله ران یا قسمت زیرین استخوان ترقوه ایجاد می کند تا بتواند کاتتر را وارد سرخرگ آئورت کند. کاتتر یا آئورت از طریق سرخرگ آئورت در قلب به نزدیکی دریچه آئورت نیز فرستاده می شود. جراح بعد از قرار گرفتن کاتتر در دریچه، آن را باد می کند.
باد کردن کاتتر باعث باز شدن دریچه قلب می شود. پس از باد شدن دریچه؛ از یک فنر فلزی برای باز نگه داشتن دریچه آسیب دیده استفاده می کنند. در نهایت دریچه جدید را که معمولاً از بافت قلب حیواناتی مانند گاو گرفته می شود؛ درون سرخرگ قلب جایگذاری می کنند. در پایان بعد از جایگزین شدن دریچه جدید با دریچه آسیب دیده؛ کاتتر از قسمت کشاله ران خارج می شود و جراح با بخیه زدن این ناحیه عمل Tavi را به پایان می رساند.
عمل ایمپلنت دریچه قلب به روش کاتتر با چه خطراتی همراه است؟
بر خلاف عمل جراحی قلب باز؛ عوارض بعد از عمل جراحی ایمپلنت دریچه قلب به روش کاتتر بسیار کم است. این مسئله باعث می شود تا فرد در زمان کوتاهی بتواند دوران نقاهت خود را پشت سر بگذارد و بهبود پیدا کند.
طی عمل جراحی ایمپلنت دریچه قلب بریدگی یا پارگی وسیعی روی بدن انجام نمی شود. به همین دلیل فرآیند ریکاوری سریع تر اتفاق می افتد. با این وجود عمل جراحی ایمپلنت مانند سایر جراحی هایی که روی قلب انجام می شود با عوارض و خطراتی همراه است که برخی از آن ها عبارت هستند از:
1. آسیب دیدن رگ ها حین جراحی
2. نامنظم شدن ضربان قلب
3. مشکلات کلیوی
4. حمله قلبی
5. گرفتگی سرخرگ
مراجعه به پزشک
در این مطلب به توضیح نحوه چگونگی انجام جراحی Tavi یا ایمپلنت دریچه آئورت قلب به روش کاتتر پرداختیم. دانستیم که این جراحی بسته و کم تهاجم نسبت به عمل قلب باز با عوارض و خطرات کمتری همراه است و می تواند در زمان سریع تری باعث بهبودی بیمار شود.
با این حال انجام این جراحی باید توسط پزشکان با سابقه و متخصصی انجام شود تا نتیجه جراحی با موفقیت بالا و عوارض کمی همراه باشد. دکتر ابراهیم حاجی زاده متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی از پزشکان و جراحان توانمندی است که انواع بیماری های قلبی و عروقی را به کمک جدید ترین متدهای درمانی، درمان می کند.