آیا با وجود بیماری قلبی امکان بارداری وجود دارد؟
بیماری های قلبی یکی از دلایل شایعی هستند که باعث به خطر افتادن سلامت جنین و مادر در دوران بارداری می شوند. متاسفانه بیشتر از 16 درصد زنان باردار به دلیل بیماری های قلبی هنگام بارداری جان خود را از دست می دهند. بارداری از عواملی است که باعث تشدید بیماری های قلبی می شود.
بنابراین اگر فردی تمایل دارد که باردار شود؛ باید تحت نظر پزشک متخصص قرار بگیرد تا در هنگام بارداری خطری او را تهدید نکند. در این مطلب به بررسی اینکه امکان بارداری در زنانی که از بیماری های قلبی رنج می برند، می پردازیم تا بتوانید با آگاهی بیشتری برای بارداری تصمیم گیری کنید.
چه کسانی نباید به دلیل بیماری قلبی برای بارداری اقدام کنند؟
متاسفانه برخی از بانوان به دلیل بیماری های قلبی و علائم ناشی از آن؛ نمی توانند باردار شوند. در واقع بارداری باعث تشدید بیماری و بروز علائم خطرناک بیماری قلبی می شود. از جمله بیماری های قلبی و علائمی که مانع بارداری در برخی از بانوان می شوند عبارت است از:
1. پایین بودن مقدار اکسیژن در خون
2. برخی از بیماری های نادر و پیچیده مادرزادی
3. تعویض شدن برخی از دریچه های قلبی
4. کوچک بودن دریچه قلبی
5. بزرگ بودن سرخرگ آئورت
6. نارسایی قلبی
7. بالا بودن فشار خون در شریان های ریه
تاثیرات بارداری روی قلب چیست؟
سوالی که ممکن است در وهله اول برای عده زیادی از بیماران قلبی ایجاد شود؛ این است که بارداری چگونه روی قلب و سلامت آن تاثیر می گذارد؟ در پاسخ به این سوال باید عرض کنیم که جنین برای اینکه رشد کند؛ باید مواد مغذی را از بدن مادر دریافت کند. در زمان بارداری مقدار خون در بدن مادر بین 30 تا 50 درصد افزایش پیدا می کند. دلیل افزایش خون در بدن مادر؛ تغذیه جنین برای رشد است.
افزایش حجم خون در بدن بیمار باعث می شود تا قلب با سرعت بیشتری فعالیت کند. این موضوع باعث افزایش سرعت پمپاژ قلب و در نتیجه افزایش ضربان قلب مادر می شود. زمان زیادی لازم است تا ضربان قلب مادر در زمان بارداری تنظیم شود. بالا رفتن ضربان قلب در بیماران قلبی ممکن است زمینه بروز بیماری های قلبی دیگر در مادر افزایش پیدا کند. به همین دلیل زنان باردار باید در هنگام بارداری تحت نظر پزشک متخصص قلب و عروق قرار بگیرند تا علائم آن ها مانند افزایش ضربان قلب کنترل شود.
تاثیر داروهای قلبی روی بارداری چیست؟
یکی از دلایلی که باعث می شود تا اغلب پزشکان بارداری را برای زنان مبتلا به بیماری قلبی منع کنند؛ قطع داروهای قلبی است. متاسفانه مصرف برخی از داروهای قلبی مانند انواع آنزیم های مهار کننده، استاتین ها، آنژیوتانسین و… باعث به خطر افتادن سلامت جنین و اختلال در رشد آن می شوند.
به همین دلیل باید قطع آن صورت بگیرد تا جنین سالم از بدن مادر خارج شود. اما قطع داروها ممکن است برای مادر خطراتی را به همراه داشته باشد. برای جلوگیری از به خطر افتادن سلامت مادر؛ قطع دارو باید تحت نظر پزشک متخصص قلب و عروق انجام شود تا احتمال به خطر افتادن سلامت مادر کاهش پیدا کند.
بارداری ممکن است چه خطراتی را برای بیمارانی قلبی به همراه داشته باشد؟
خطراتی که ممکن است در زمان بارداری باعث تهدید بیماران قلبی شود؛ با توجه به نوع بیماری قلبی، شرایط عمومی بیمار و شدت بیماری متفاوت است. با این حال بر چند مورد از خطرات شایع بارداری روی بیماران قلبی عبارت است از:
1. آریتمی قلبی که موجب بالا رفتن ضربان قلب مادر می شود.
2. برخی از نقص های مادرزادی مانند ممکن است در زمان بارداری علاوه بر به خطر افتادن سلامت مادر باعث سقط جنین شوند.
3. ناتوانی قلب برای پمپاژ کردن خون در نهایت ممکن است با اختلال در رشد جنین، باعث بروز بیماری های مادرزادی در جنین شوند.
بسیاری از زنانی که به صورت خودسرانه و بدون مشورت پزشک باردار می شوند و مصرف قرص های خود را قطع می کنند؛ با چنین خطراتی همراه هستند.
مراجعه به پزشک
در مطلب فوق به بررسی امکان بارداری در بیماران قلبی پرداختیم. دانستیم که بارداری از عواملی است که باعث به خطر افتادن سلامت بیماران قلبی می شود. به همین دلیل اغلب پزشکان بارداری و زایمان را به بانوانی که از بیماری های قلبی رنج می برند پیشنهاد نمی کنند.
با این وجود اگر فردی با وجود بیماری قلبی تمایل به بارداری دارد؛ می تواند با مراجعه به پزشک متخصص قلب و عروق و کنترل دائم، باردار شود. دکتر ابراهیم حاجی زاده فوق تخصص قلب و عروق و فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی از پزشکان باتجربه و موفقی است که به دلیل آشنایی با علم به روز پزشکی قادر است انواع بیماری های قلبی را با بهترین راه های درمانی درمان کند.