استنت گذاری قلب در تهران چگونه و توسط چه کسی انجام می شود؟
استنت گذاری قلب در تهران توسط پزشک فوق تخصص قلب و عروق که دوره مخصوص و آموزش آن را دیده و به تجربه کافی در این زمینه رسیده است، انجام میشود. استنت گذاری رگهای قلبی یا آنژیوپلاستی باعث بهبود وضعیت خونرسانی قلب و به طبع آن بهبود عملکرد قلبی و بهبود عملکرد قلب و کاهش احتمال آریتمی های قلبی میشود. علائم قلبی مثل درد سینه هنگام فعالیت یا تنگی نفس فعالیتی و همچنین کاهش آریتمی می شود. استنت گذاری قلب در کنار عمل جراحی قلب و همچنین درمان دارویی، یکی از آخرین روش های درمانی برای انسداد عروق قلبی می باشد. به همین دلیل توصیه می شود برای درمان گرفتگی عروق به متخصص قلب و عروق مراجعه شود. در این مقاله به بررسی استنت گذاری قلب در تهران که یکی از راه های درمان گرفتگی عروق است می پردازیم. در ادامه مطلب با ما همراه باشید.
استنت قلب چیست؟
استنت قلبی که گاهاً عوام به عنوان فنر قلب از آن یاد می کنند یک قطعه مشبک فلزی با تکنولوژی ساخت بسیار پیشرفته می باشد که در تعداد محدودی از کشورهای جهان تولید می شود جنس این استنت ها از بعضی فلزات مثل نیکل، کرومیوم و پلاتینیوم و … می باشد که بر روی بعضی از آنها داروهای خاصی تعبیه شده که در طی مدت زمانی ۲ تا ۶ ماه این دارو در محل رگ قلب و به آرامی تخلیه میشود و باعث پیشگیری از انسداد مجاری و عروق میشود. به این نوع استنت ها استنتهای دارویی یا DES گفته میشود. در مقابل بعضی استنت ها فقط ساختار فلزی مشبک دارند و فاقد دارو می باشند و به آنها استنت های فلزی متالیک یا BMS گفته می شود. هر کدام از این استنت ها، جایگاه استفاده خاص و ویژهای برای خود دارند. استنت ها بر اساس نوعفلز، کیفیت، طراحی، نوع دارو و تکنولوژی استفاده شده و همچنین کشور سازنده، قیمت های متفاوتی دارند.
استنت قلب یا فنر گذاری قلب در طی چه مراحلی و چگونه انجام می شود؟
آنژیوگرافی و آنژیوپلاستی معمولاً از طریق رگ شریانی در دست یا پا (در محل کشاله ران) انجام میشود.
بدین شکل که بعد از تزریق ماده بی حسی در محل انجام با یک سوزن بسیار باریک رگ مربوطه سوراخ شده و از طریق این سوراخ یک شیت یا کاتتر(یک لوله دارای دریچه که از خونریزی جلوگیری میکند و همزمان اجازه دسترسی به رگ را می دهد) تعبیه میشود. سپس کاتتر (لوله به قط حدود ۲ میلیمتر ) ، با تمهیدات قبلی تا محل رگ قلب فرستاده میشود. با تزریق ماده حاجب و فیلم برداری همزمان از عروق، وضعیت انسداد عروق به بهترین شکل ممکن بر روی مانیتور دیده میشود. بعد از این مرحله، پزشک در مورد نحوه ادامه درمان، برای بیمار تصمیمگیری میکند.
نکات بعد از آنژیوگرافی
ممکن است بیمار بعد از آنژیوگرافی ، نیازمند هرکدام از نیازهای ذیل باشد
۱- درمان دارویی و ادامه درمان بدون نیاز به آنژیوپلاستی یا جراحی قلب
۲-جراحی قلب باز
۳- درمان آنژیوپلاستی
در تمام مراحل فوق بیمار کاملا هوشیار و بیدار است و انجام آنژیوگرافی نیازمند بیهوشی عمومی نمیباشد. و بیمار درد را تحمل نخواهد کرد. علائم انسداد مزمن عروق قلبی شامل درد قفسه سینه، تنگی نفس فعالیتی یا کبود شدن هنگام فعالیت میباشد. در حالیکه اگر درد به صورت حاد و شدید اتفاق افتد، یا تنگی نفس ناگهانی پیش آید یا اگر اختلال هوشیاری ناگهانی یا طپش قلب شدید و ناگهانی اتفاق بیفتد، احتمالاً انسداد رگ قلب به شکل حاد و ناگهانی پیش آمده است و احتمال سکته قلبی یا آنفارکتوس قلبی وجود دارد. به همین جهت است که در صورت داشتن علایم قلبی، بسیار مهم است که حتما به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه نمایید تا بررسیهای کامل قلبی و عروقی برای شما انجام شود.
آنژیوگرافی چه زمانی انجام میشود؟
آنژیو گرافی زمانی برای بیمار انجام می شود که پزشک طبق مستندات پرونده بیمار، علائم بیمار و براساس نوار قلب، اکوکاردیوگرافی ، تست ورزش یا CT آنژیوگرافی عروق قلبی، به این نتیجه برسد که بیمار نیازمند انجام آنژیوگرافی می باشد. گاهی اوقات علائم به قدری شدید است یا اختلالات موجود در نوار قلب و یا اکوکاردیوگرافی به قدری بازر است که پزشک بدون انجام اقدامات تشخیصی بیشتر، مستقیما به بیمار توصیه آنژیوگرافی میکند. آنژیوگرافی مطمئن ترین و کارآمدترین روش تشخیص وجود و یا عدم وجود بیماری انسدادی در عروق قلبی میباشد. قبل از انجام آنژیوپلاستی پزشک فوق تخصص قلب و عروق در زمینه آنژیوپلاستی پس از مشورت با بیمار و خانواده بیمار در صورت رضایت ایشان اقدام به انجام استنت گذاری می نماید.
بدین صورت که ابتدا از طریق یک وایر (سیم بسیار باریک با قطر حدود 0.014 اینچ) ، دسترسی به رگ دچار انسداد پیدا میکند. سپس با استفاده از بالن یا استنت اقدام به باز کردن رگ مسدود یا تنگ شده می نماید. ( تفسیر و توضیح بیشتر در مورد جزئیات این عمل بسیار پیچیده، در این مقاله قابل بحث نیست.)
مراقبت های بعد از استنت گذاری قلب
به تاکید به بیماران عزیزم توصیه کردهام که اگر پزشک رگ مسدود را باز میکند این فقط ۵۰ درصد کار است و۵۰ درصد مابقی کار که حفظ و نگهداری از آن است، به عهده بیمار میباشد که باید حتماً از کشیدن سیگار اجتناب کند.
فعالیت بدنی روزانه و منظم داشته باشد (حداقل ۴۰ دقیقه در روز و حداقل پنج روز در هفته)؛
کنترل وزن بیمار و کاهش وزن در صورت داشتن اضافه وزن؛
رژیم غذایی مناسب (مصرف بیشتر سبزیجات و میوه جات و کاهش استفاده از کربوهیدرات و چربی)
کنترل بیماریهای زمینه ای مثل دیابت پرفشاری خون کنترل چربی خون
فنر گذاری( استنت) در قلب با چه عوارض یا خطراتی همراه است؟
عوارض حین آنژیوپلاستی: اگرچه انجام آنژیوپلاستی با پیشرفت های تکنولوژیک و بهبود وسایل مورد استفاده قدری تسهیل شده است ولی همچنان انجام این اقدام درمانی همانند تمامی اقدام های درمانی تهاجمی با عوارض احتمالی همراه است که گرچه که شیوع بسیار پایینی دارند ولی بالقوه میتواند خطرناک باشند.
از جمله این عوارض
۱- پاره شدن رگ در محل دست یا پا و خونریزی از محل
۲- پاره شدن رگ قلب و به تبع آن تامپوناد و جمع شدن خون دراطراف قلب
۳- احتمال سکته قلبی در حین انجام آنژیوپلاستی
۴ -احتمال سکته مغزی در حین و بعد از انجام آنژیوپلاستی
۵ -مرگ و میر حین انجام آنژیوپلاستی در موارد بسیار خطر و پر ریسک
که البته باید مجدداً تاکید شود که این عوارض بسیار شیوع پایینی (کمتر از یک درصد) دارند و البته اقدام درمانی مرتبط با آن بلافاصله قابل انجام است.
بعد از آنژیوپلاستی بیمار به مدت ۲۴ ساعت در سی سی یو بستری می باشد و پس از آن در صورت نداشتن مشکل خاص قابل ترخیص است و بیمار می تواند به زندگی روزمره خود بازگردد. ادامه مصرف پلاویکس، آسپرین ، تیکاگرلور یا ریواروکسابان بعد از انجام آنژیوپلاستی جهت رقیق شدن خون و جلوگیری از ایجاد لخته در عروق قلبی طبق صلاحدید و دستور پزشک باید ادامه داشته باشد . طول مدت درمان توسط این داروها را پزشک معالج مشخص می نماید جهت انجام آنژیوپلاستی پزشک فوق تخصص قلب و عروق در زمینه آنژیوپلاستی، پس از مشورت با بیمار و خانواده بیمار و در صورت رضایت ایشان اقدام به انجام استنت گذاری می نماید بدین صورت که ابتدا از طریق یک وایر( سیم بسیار باریک )دسترسی به رگ دچار انسداد ایجاد میشود و سپس از طریق این وایر، تعبیه استنت یا بالن گذاری انجام میشود تا تنگی شدید رگ درمان شود.
توضیح و تفسیر بیشتر از این عمل بسیار پیچیده در این مقال نمی گنجد.
آیا زندگی فرد پس از گذاشتن استنت به شرایط عادی باز میگردد؟
بعد از استنت گذاری قلب در تهران فرد می تواند مانند افراد سالم اطراف به راحتی زندگی کند. اما بهتر است برای جلوگیری از تنگی و مسدود شدن مجدد عروق به برخی از نکاتی که توسط پزشک توصیح می شود، توجه شود. برای مثال کسانی که استنت گذاری قلب انجام داده اند نباید از انواع غذاهای فست فودی، فرآوری شده، چرب، شور و مواد قندی استفاده کنند.
قند عاملی است که باعث بروز بیماری دیابت می شود. دیابت در صورت پیشرفت زمینه بروز انواع بیماری های قلبی را فراهم می کند. به همین دلیل بهتر است بیماران بعد از استنت گذاری برای داشتن زندگی بهتر و جلوگیری از مسدود شدن عروق تحت نظر پزشک متخصص قلب و عروق قرار بگیرند و از برنامه غذایی و ورزشی مناسبی استفاده کنند.
آیا استنت های دارویی خطر حمله قلبی را افزایش میدهند؟
استنتهای دارویی (Drug Eluting Stent)یکی از انواع فنرهای فلزی هستند که با نوعی دارو از جنس پلیمر تهیه می شوند. دارویی که در اطراف این نوع استنت ها وجود دارد باعث می شود که تنگی عروق در مدت زمان طولانی تری اتفاق بیافتد. مواد پلیمری موجود در استنت بعد از آزاد شدن باعث جلوگیری از مسدودیت رگ ها می شوند.
با این وجود ممکن است در برخی موارد استنت های دارویی خطر ابتلا به ترومبوز یا ایجاد لخته خون در رگ ها را افزایش دهند. به همین دلیل فرد باید بعد از استفاده از استنت دارویی تا یکسال از داروهای رقیق کننده برای جلوگیری از ایجاد لخته خون استفاده کنند. نتایج نشان می دهد که امروزه استنت های دارویی مانند استنت فلزی از ایمنی بالایی برخوردار هستند و در بیشتر موارد نسبت به استنت های فلزی بهتر عمل می کنند.
مراجعه به پزشک
در این مطلب به بررسی استنت گذاری قلب در تهران پرداختیم. استنت گذاری قلب یک راه حل مناسب برای درمان مسدودیت رگ ها و جلوگیری از تنگی مجدد آن است. به همین دلیل بهتر است کسانی که در ناحیه قلب خود احساس درد می کنند و با علائم سکته قلبی همراه هستند به متخصص قلب و عروق مراجعه کنند. مراجعه به پزشک و تشخیص به موقع گرفتگی عروق کمک می کند که فرد بدون انجام عمل باز درمان شود. دکتر ابراهیم حاجی زاده متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی یکی بهترین پزشکان استنت گذاری قلب در تهران است. دکتر ابراهیم حاجی زاده بعد از انجام معاینات و آنژیوگرافی بیمار عمل استنت گذاری قلب را انجام می دهد. شما می توانید به مراجعه حضوری به مطب دکتر ابراهیم حاجی زاده برای درمان تنگی و مسدودیت عروق کرونری اقدام کنید.