بیماری عروق قلبی یکی از شایع ترین بیماری هایی است که زندگی انسان ها را تهدید می کند. برای تشخیص این بیماری روش های متعددی در علم پزشکی وجود دارد. آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران کمک مؤثری به پزشک متخصص قلب می کند تا برای تشخیص و درمان بیماری های عروق کرونر قلبی، برنامه درستی داشته باشد. استفاده از این روش مزایایی قابل توجهی به همراه دارد و می تواند زندگی باکیفیت تری برای بیماران قلبی فراهم کند. در این مقاله قصد داریم با معرفی بیماری عروق کرونر، شما را بیشتر با نحوه انجام آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران آشنا کنیم.
بیماری عروق کرونر چیست؟
رگ هایی که وظیفه خون رسانی و تغذیه قلب را به عهده دارند، عروق کرونر نامیده می شوند. بسته شدن و تنگ تر شدن این رگ های خونی، باعث ابتلا شدن به بیماری عروق کرونر می شود. بیماری عروق کرونر به دلایل مختلفی مانند افزایش سن، مصرف سیگار، چربی خون بالا و قند خون بالا پدید می آید. اختلالات ناشی از عملکرد عروق کرونر، باعث کاهش خون رسانی به قلب و کاهش فعالیت عضله قلبی و نارسایی قلبی می شود. بسته شدن شریان های خونی و بیماری عروق کرونر، موجب بروز سکته های مغزی و قلب می شود.
علائم بیماری عروق کرونر در افراد مختلف، متفاوت هستند. از شایع ترین علائم آن می توان به تنگی نفس، فشار و درد در قفسه سینه، تپش قلب و خستگی مفرط اشاره کرد. با داشتن هر یک از این علائم باید به پزشک متخصص مراجعه شود و در مورد تشخیص بیماری اقدام شود. آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران روشی مناسب برای تشخیص این بیماری است.
آنژیوگرافی عروق کرونر چیست؟
آنژیوگرافی یکی از روش های تشخیص برای بیماری عروق کرونر قلب است. در این روش با استفاده از پرتو ایکس از رگ های خونی قلب تصویربرداری می شود. پزشک متخصص با مشاهده این تصاویر، علت یا علل مسدود شدن رگ های خونی را به درستی تشخیص می دهد. میزان مسدود شدن رگ های خونی نیز به کمک آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران مشخص می شود. آنژیوگرافی به عنوان کاتترازیسیون قلب نیز شناخته می شود و با نشان دادن شدت انسدادعروق، خطرات ناشی از حمله قلبی احتمالی را نشان میدهد. در نهایت پزشک مربوطه با مشاهدات و تحقیقات خود، راه درمانی موثری برای بیماری عروق کرونر تعیین می کند.
آنژیوگرافی عروق کرونر چگونه انجام می شود؟
آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران در مراکز درمانی معتبر و بیمارستان ها انجام می شود. در ابتدا بیمار به پشت در تخت مخصوص آنژیوگرافی دراز می کشد. محل ورود کاتتر یا همان لوله های آنژیوگرافی کاملاً ضدعفونی می شود. این محل ممکن است مچ دست یا کشاله ران باشد. سپس در این محل، مقدار کمی ماده بی حس کننده تزریق می شود. در ادامه، با استفاده از وسیله ای به نام شیت، یک مسیر موقتی در داخل شریان مچ دست یا کشاله ران ایجاد می شود. کاتتر و لوله های آنژیوگرافی از طریق شیت به سمت قلب هدایت می شوند. از داخل کاتتر ماده ای به نام حاجب به داخل عروق کرونر تزریق می شود. در این تزریق ممکن است بیمار احساس گرما یا گر گرفتگی داشته باشد. بیمار در انجام تمامی مراحل آنژیوگرافی هوشیار است و قادر به مشاهده تمامی این مراحل است. آنژیوگرافی نیاز به بستری ندارد و بیمار در صورت نداشتن خونریزی، یک یا دو ساعت پس از انجام آن می تواند ترخیص شود.
آنژیوگرافی عروق کرونر به چه روش هایی انجام می شود؟
آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران به دو شکل انجام می شود. استفاده از شریان های دست و استفاده از شریان های کشاله ران، مسیرهایی مورد تأیید برای انجام آنژیوگرافی هستند. هر یک از این شریان ها، دارای مزایا و عوارضی هستند و انتخاب آن بنا به تشخیص پزشک متخصص انجام می شود.
آنژیوگرافی از دست (رادیال)
با توجه به تحقیقات علمی و توصیه های انجمن قلب اروپا، مزیت های انجام آنژیوگرافی از طریق شریان رادیال بسیار بیشتر از شریان فمورال است. آنژیوگرافی رادیال در ناحیه مچ دست انجام می شود. مچ دست به دلیل داشتن استخوان های زیاد، فشار کمتری را تحمل می کند. در نتیجه خونریزی در این ناحیه نسبت شریان فمورال کمتر است.
آنژیوگرافی از کشاله ران (فمورال)
در این روش، آنژیوگرافی عروق کرونر از طریق شریان فمورال موجود در ناحیه کشاله ران انجام می شود. مهم ترین مزیتی که این روش دارد، بزرگ تر بودن شریان فمورال نسبت به شریان رادیال است. در این حالت، اسپاسم رگ و مسدود شدن مسیر شریان بر اثر وسایل آنژیوگرافی وجود ندارد. از این رو احتمال موفقیت آنژیوگرافی از ناحیه کشاله ران نسبت به ناحیه مچ دست بیشتر است.
چه کسانی باید آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران را انجام دهند؟
برای تشخیص بیماری عروق کرونر، روش های متعددی وجود دارد. از جمله این روش ها می توان به معاینات بالینی، نوار قلب، تست ورزش، اسکن هسته ای قلب و استرس اکو اشاره کرد. هر یک از این روش ها تا مرز معینی، قادر به تشخیص بیماری های قلبی هستند. در صورتی که بیماری به درستی و به وضوح قابل تشخیص نباشد، بیمار باید روش آنژیوگرافی عروق کرونر را بر اساس دستور متخصص قلب انجام دهد. از آن جایی که آنژیوگرافی روشی قطعی برای تشخیص بیماری های قلبی است، انجام آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران بهترین انتخاب می تواند باشد.
ضرورت انجام آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران
با استفاده از آنژیوگرافی بسیاری از مشکلاتی که در رگ های خونی قلبی وجود دارند، به خوبی قابل تشخیص هستند. انسداد عروق کرونر در صورت تشخیص ندادن به موقع، باعث مرگ و میرهای بسیاری از بیماران می شود. مسدود شدن و تنگ تر شدن رگ ها، عمل خون رسانی به قلب را کاهش می دهد و در نهایت منجر به بروز سکته قلبی می شود. در صورتی که شدت گرفتگی رگ ها بیشتر باشد، احتمال ایست قلبی و مرگ آنی بیشتر از موارد دیگر است. از این رو برای جلوگیری از بروز چنین حوادث خطرناک، باید آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران به موقع و در بهترین زمان ممکن انجام شود.
زمان نیاز به انجام آنژیوگرافی عروق کرونر
زمان نیاز به انجام آنژیوگرافی عروق کرونر، با نظر و دستور پزشک متخصص قلب و عروق تعیین می شود. بیمار در صورت داشتن علائم بیماری عروق کرونر، باید هر چه سریع تر به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه نماید. تپش قلب، درد در قفسه سینه و خستگی های مفرط و زود هنگام از مهم ترین علائمی هستند که بیمار می تواند داشته باشد. در صورتی که با انجام آزمایشات مختلف، بیماری عروق کرونر قابل تشخیص نباشد، زمان نیاز به آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران خواهد رسید. همچنین برای تشخیص اختلالات قلبی مادرزادی بهتر است آنژیوگرافی قلبی روی بیمار انجام شود.
مزایای انجام آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران
- آنژیوگرافی عروق کرونر احتمال نیاز به انجام عمل جراحی را رد نمی کند، بلکه در صورت نیاز ضروری به جراحی، روش انجام مراحل جراحی را دقیق تر و درست تر نشان خواهد داد.
- آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران، انسداد رگ های خونی و میزان آن را به صورت دقیق تر نسبت به روش های دیگر نشان می دهد. دقت بالای این روش، راه درمانی درست تری پیش روی پزشک متخصص می گذارد.
- بیشتر بیماران به راحتی می توانند آنژیوگرافی قلبی انجام دهند.
- با استفاده از آنژیوگرافی عروق کرونر می توان دلایل بیماری های دیگر که ارتباطی به بیماری عروق کرونر ندارند، به درستی تشخیص داده شود.
- امواج حاصل از اشعه ایکس برای تصویربرداری در آنژیوگرافی قلبی عوارض حادی به دنبال ندارد.
- عوارض موضعی در آنژیوگرافی عروق کرونر تا نزدیک به صفر کاهش پیدا می کند.
- آنژیوگرافی قلبی نیازی به بستری شدن چند روزه در بیمارستان ندارد.
خطرات احتمالی آنژیوگرافی عروق کرونر
- احتمال خونریزی و کبودی در محل کاتتر وجود دارد.
- در برخی موارد ممکن است لخته های خونی در رگ ها به وجود آید.
- حرکت لوله های آنژیوگرافی، ممکن است باعث آسیب رسیدن به شریان یا ورید شود.
- خطر حمله قلب و سکته مغزی بسیار کم و در حداقل ترین نقطه احتمالی است.
- امکان افت فشار در آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران وجود دارد.
مراقبت های قبل از انجام آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران
- در صورت مصرف داروهایی برای قند خون، چربی خون، فشار خون و ضد آنژین، باید پزشک مربوطه را مطلع کرد.
- چند روز قبل از انجام آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران بهتر است مصرف مایعات افزایش یابد.
- ماده حاجب عوارضی مانند حالت تهوع و خارش بدن به همراه دارد. در صورت داشتن سابقه واکنش به این ماده، باید پزشک مربوطه مطلع شود.
- بیمار باید قبل از 8 الی 12 ساعت از خوردن مواد غذایی خودداری کند.
- در صورت ابتلا به دیابت و بیماری های کلیوی، پزشک مربوطه باید از این مسئله آگاه باشد.
- موهای زائد در قسمت کشاله ران باید تمیز شوند.
مراقبت های بعد از انجام آنژیوگرافی عروق کرونر
- بهتر است یک ساعت بعد از آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران از خوردن پرهیز شود. بعد از این مدت می توان از مواد آبکی برای خوردن شروع کرد.
- پانسمان محل کاتتر یک روز بعد از آنژیوگرافی برداشته می شود، بعد از برداشتن پانسمان باید محل زخم با آب و صابون شستشو داده شود.
- بهتر است از بلند کردن اجسام سنگین تا یک هفته پس از آنژیوگرافی قلبی خودداری شود.
- برای دفع کردن مواد حاجب، آب و مایعات بیشتری باید مصرف شود.
- استفاده از حمام 24 ساعت بعد از آنژیوگرافی توصیه می شود و استفاده از سونا، جکوزی و استخر تا یک هفته ممنوع است.
حرف آخر
در صورت داشتن هر نوع علائم بیماری عروق کرونر باید هر چه زودتر به پزشک متخصص قلب و عروق مراجعه شود. دکتر ابراهیم حاجی زاده متخصص قلب و عروق و فلوشیپ اینترونشنال کاردیولوژی هستند. با توجه به مهارت و تجربه ای که در این زمینه دارند، از بهترین پزشکان آنژیوگرافی عروق کرونر در تهران محسوب می شوند. دکتر ابراهیم حاجی زاده، عضو انجمن های قلب آمریکا و اروپا نیز هستند. توجه داشته باشید هر گونه تأخیر در مراجعه به پزشک برای درمان مشکلات قلبی می تواند خطرات بسیار جدی به همراه داشته باشد.