آنژیوگرافی / آنژیوپلاستی:
همانطوری که مغز، کلیه، کبد و اندام ها از طریق رگ ها خون رسانی می شوند، قلب انسان نیز علاوه بر پمپاژ خون به همه ی ارگان های بدن مسئول خون رسانی از طریق رگ های کرونر به بافت قلبی می باشد.
و همانطور که هنگام دویدن تعداد نفس های بیشتری میکشیم تا اکسیژن لازم را به بدن برسانیم قلب انسان نیز در حین فعالیت تندتر می زند و نیازمند خون بیشتری است.
فرض کنید به دنبال ورزش کردن دارید تند تند نفس می کشید و در عین حال می خواهید به جای بینی و دهان باز فقط از طریق یک نی نفس بکشید، چه حسی خواهید داشت؟ بله! تنگی نفس و حس خفه شدن!
حال فرض کنید به دنبال همان ورزش قلب شما دارد تند تند می تپد تا اکسیژن و خون لازم را به خود و سایر ارگان ها مثل مغز و چشم و گوش و کلیه و… برساند ،اگر رگ های تغذیه کننده قلب هم مثل همان بینی تنگ باشند قلب هم دچار تنگی نفس و حس خفه شدن می شود و این را بصورت درد قفسه سینه نشان می دهد. البته لازم به ذکر است که درد ناشی از بیماری های قلبی می تواند در کل تنه خود را نشان دهد، در نتیجه هر دردی را باید جدی گرفت! سکته ی قلبی!
بسته به شدت تنگ بودن آن نی ( رگ کرونر قلبی) شدت علائم هم می تواند متفاوت باشد. درد می تواند فقط در فعالیت مثل ورزش و پیاده روی باشد یا می تواند در حال استراحت ایجاد شود که نشان دهنده ی تنگی شدید تری است. جهت تشخیص این تنگی ها و در برخی اوقات تشخیص آن ها قبل از سکته ی قلبی،بررسی میزان تنگی و محل تنگی رگ های قلب توصیه می شود که به اصطلاح آنژیوگرافی یا رگ نگاری قلبی گفته می شود.
جهت آنژیوگرافی شما با صلاحدید پزشک متخصص و یا فوق تخصص در بیمارستان بستری می شوید. (برخلاف نوار قلب ، اکو کاردیوگرافی و تست ورزش که در مطب هم قابل انجام می باشند)
پس از انجام آزمایشات اولیه شما به بخش آنژیوگرافی یا کت لب منتقل شده و پس از وارد کردن یک سری لوله از طریق عروق ران یا دست عکس ها و ویدئو هایی از تمامی رگ های قلبی شما گرفته می شود تا در صورت مشاهده هر گونه تنگی،گرفتگی یا انسداد اقدامات لازم صورت پذیرد.
برای انجام آنژیوگرافی شما بیهوش نمی شوید و فقط محل ورود لوله با دارو بی حس خواهد شد. طول مدت آنژیوگرافی حدودا ۱۵ الی ۳۰ دقیقه می باشد ولی بسته به شرایط بیمار می تواند بیشتر هم باشد. اگر در حین آنژیوگرافی پزشک متوجه گرفتگی یا انسداد رگ کرونر شد ، در صورت واجد صلاحیت بودن می تواند با استفاده از بالن آن تنگی را گشاد کند، یا نه، با استفاده از فنر آن را کاملا باز کرده و فنر یا Stent را جاساز کند. این موارد باید توسط پزشک فوق تخصص و در بیمارستان دارای امکانات مناسب انجام پذیرد. به کل پروسه ی بررسی مشکلات رگ و محل تنگی آنژیوگرافی و به پروسه ی بر طرف کردن آن توسط استنت یا بالن یا هر دو و یا حتی دارو آنژیوپلاستی گفته می شود.
از عروق هر دو دست یا ران می توان این کار را انجام داد. مزیت عروق دست نسبت به ران عوارض کمتر و برگشت سریع تر به زندگی روزمره و راه رفتن و… می باشد.
با توجه به اینکه هم آنژیوگرافی و هم آنژیوپلاستی پروسه های تهاجمی و پر خطر می باشند و بسته به بیمار ریسک و عوارض خود را دارند لذا، نیاز به بیمارستان مجهز و پزشک حاذق فوق تخصص قلبی می باشد.